Látnivalók

Nyíregyháza

Máriapócstól mintegy 30 km-re található Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye.
Műemlékei közé tartozik a Jósa András múzeum, melyben történeti és néprajzi kiállítás tekinthető meg. A városon körbeérve Alpár Ignác köztéri szobrai állnak, melyek sajátos hangulatot kölcsönöznek a városnak. A Benczúr téren a Vénusz születése szobor, a Bessenyei téren a Móricz Zsigmond Színház, vele szemben Thália szobra, a görög katolikus templom, a görög katolikus püspöki palota, a Kossuth téren a Kossuth-szobor, a Takarékpalota, a Korona Szálló, a kéttornyú Magyarok Nagyasszonya-templom, a Luther-ház, az evangélista templom, az evangélista főgimnázium és Krúdy szülőháza látható.

Sóstói Múzeumfalu

Az 1979 szeptemberében megnyílt Sóstói Múzeumfalu az ország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma a maga 7,5 hektáros területével. Az Észak-Tiszántúl mind földrajzi, mind néprajzi szempontból eltérő kisebb-nagyobb tájainak sokszínű népi építkezését őrzi és mutatja be a látogatóknak.
A múzeum címe:
Sóstói Múzeumfalu, 4431 Nyíregyháza- Sóstófürdő, Tölgyes u. 1.
Telefon és fax: +36 42 479 704

Nyírbátor

A nyírségi műveltség legtipikusabb területe a Dél-Nyírség, amelynek a kora középkortól Nyírbátor, ez a hétszázadik évén is túl járó település volt a gazdasági és kulturális központja. Máriapócstól mintegy 8 km-re fekszik dél-keletre. Műemléképületei messze földön híresek. A Báthory István által késő gótikus stílusban épített református templom a legszebb hazai teremtemplomunk. A templom mellett álló fa harangtorony a maga nemében hazánkban a legrégebbi, a XVII. század első felében épült, harangja 1640-ben készült Eperjesen. Szintén az 1840-as években építtette Báthory István a minorita templomot. A késő gótikus ferences-építkezések egyik legszebb példánya. Belsejét nagyon szép hazai barokk faoltárok díszítik. Legnevezetesebb közülük a Passió- vagy Krucsay-oltár. Itt található még a Báthory István Múzeum is, amely gazdag helytörténeti és művészeti anyagot őriz, ezért az ország legjelentősebb vidéki gyűjteményeként tartják számon.

Az utóbbi évtizedekben pezsgő kulturális élet alakult ki a városban. Több évtizedes hagyománya van már a Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválnak, tábornak. A Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál a szabadtéri színházi formák legrangosabb hazai eseményévé lett. 1970 óta működik a Képzőművészeti Alkotóház és Stúdió, mely a hazai zománcművészet egyik központja.

Bátorliget

Bátorliget Máriapócstól dél-keleti irányban kb. 30km-re található természetvédelmi terület. A bátorligeti csodavilágban otthonra lelt a jégkor növényzete, az évszázados tölgy, a ritkaságnak tekinthető állatfajok megannyi képviselője, de rátalál az utazó a bolygatatlan őslápra és a pusztai legelő életterének megannyi képviselőjére is.

Rabócsi ring

Rabócsi Tibor nyíregyházi vállalkozó elképzeléseit tettek követték, és 1996. november 23-án megnyitotta kapuit a tulajdonosának nevét viselő pálya az A.M.G. RabócsiRing. Az Autó-Motor-Gokart (A.M.G.) sportkomplexummá serdülő létesítmény 96′-tól elsősorban minőségi rallycross versenyekkel alapozta meg hírnevét. A 2000-es esztendőben a pálya elnyerte a Magyar Nemzeti Autósport Szövettség “Év pályája” különdíját. Mára az ország legmodernebb és leglátogatottabb magyar rallycross pályája, amely nemzetközi minősítéssel bír és már többször helyt adott a Zemplén-Rallye Országos Bajnokság Prológjának is.
A rallycross versenyek mellett motoros verseny (supermoto) rallysprint, valamint partner és vevőtalálkozók kerülnek megrendezésre. 2003-tól a sportkomplexum bővítésével a profi Gokart Országos Bajnoki futamoknak is helyt ad a RabócsiRing. A beruházásban egy kemping és egy étterem építése is megvalósult. Ezek a szolgáltatások és a színes rendezvénysorozatok kínálnak évről-évre kultúrált szórakoztatást és egyfajta garanciát az ország és a régió technikai-sport szerelmeseinek. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően 2007-től már éjszakai villanyfényes Európa Bajnoki futamokban is gyönyörködhetnek a Rallycross, a Drift, a technikai sportok kedvelői.